Günlükte Ara

23 Ekim 2013 Çarşamba

Draytek ACS SI Kurulumu

DrayTek Vigor ACS SI Nasıl yüklenir ?

DrayTek merkezi yönetim sistemi Vigor ACS SI yazılımının kurulması.

KONU
DrayTek Vigor ACS SI Nasıl yüklenir ?
İLGİLİ CİHAZLAR
DrayTek Tüm Router ve AP cihazları.
AÇIKLAMA
DrayTek merkezi yönetim sistemi Vigor ACS SI yazılımının kurulması.


DrayTek Vigor ACS SI sistemi TR069 aracılığı ile sisteminizde ki tüm DrayTek cihazlarını yönetmenizi sağlayacaktır.


Sistemin yüklenmesi için gerekli olan programlar ve yapılması gerekenler;
Yüklemeler;
1.       Windows Server 2003 – Windows XP, bu tür yapılarda Windows Server ailesinin kullanılması tavsiye edilir.
2.       Windows işletim sistemine de JAVA SDK yazılımının kurulmuş olması gerekmektedir. ( Dikkat Java uygulaması ve JAVA SDK farklı programlardır. )
3.       Windows işletim sisteminde Mysql Sunucu sisteminin kurulmuş olması gerekmektedir.
·         Bahsi geçen yazılımlar DrayTek ACS CD içeriğinde bulunabilir, özel bir neden yok ise ya da DrayTek tarafından CD oluşturma zamanından sonra özel bir yayın yapılmamış ise CD içeriğinde bulunan yükleme dosyalarının kullanılmasını tavsiye ederiz.
Yapılması gerekenler;
1.       Sistem firewall kurallarında 80,443,3306 portlarınn açılmış olması gerekmektedir.
2.       Sistem üzerinde bulunan üçüncü parti firewall, anti virüs yazılımlarında ve UAC sistemlerinde daha sonra yüklenecek olan Mysql, JavaSDK ve Vigor ACS EXE dosyaları için izinler yükleme sonrasında tanımlanmalıdır.
3.       ACS sistemi DrayTek portalına kaydedilmeden aktifleşmekete ve çalışmamaktadır. Yüklemeden öncehttp://myvigor.draytek.com adresinden yeni bir hesap alınmalı var ise bilgilerin doğruluğu kontrol edilmelidir.
4.       Kurulum yapılacak sistemde bulunan kullanıcının program kurma yetkisi ve Windows firewall sistemine müdahale etme yetkisi olmalıdır.
Java SDK sisteminin kurulması;
Anlaşmayı okuyarak ve “ I accept the terms in the licanse agreement ” kısmını seçerek kabul edip NEXT butonuna basınız.
Standart yüklemede herhangi bir değişiklik yapmaya gerek yoktur. NEXT butonuna basarak devam ediniz.
Yüklemenin bitmesini bekleyiniz, yükleme süresi bilgisayarınızın hızı ile doğru orantılı olarak değişecektir.
Standart seçili olan özelliklerde özel bir durum olmadığı sürece değişiklik yapmayınız ve NEXT tuşuna basarak devam ediniz.
Java SDK programı Java özelliğini ekleyeceği Internet Explorer programını soracaktır. Sistemde bulunan tüm internet explorerları seçiniz.
Finish diyerek yüklemeyi bitiriniz, yükleme esnasında herhangi bir hata almadı iseniz MySql yüklemesine geçiniz.
MySql Sisteminin Kurulması;
Mysql sisteminin comminity versiyonu kullanılmaktadır. Bilindiği üzere diğer sürümler ücretlidir. En güncel versiyonun kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır fakat CD içeriğinde bulunan versiyonun kullanılması bu versiyonun DrayTek tarafından test edilip sorunsuz olduğu tespit edildiği için tavsiye edilir.
Yükleme için Mysql setup dosyasına iki kez tıklayınız.
NEXT diyerek ilerleyiniz.
Typical kurulum seçilmeli ve NEXT denmelidir. Sistemde bulunan MYSQL başka amaçlar içinde kullanılmayacak ve farklı bir ayar yapılmayacak ise bu şekilde devam edilmelidir.
Install diyerek devam ediniz, yükleme süresi bilgisayarınızın hızı ile doğru orantılıdır.
Next tuşuna basarak devam ediniz.
Next tuşuna barak devam ediniz.
Next tuşuna barak devam ediniz.
Next tuşuna barak devam ediniz.
Özel bir ayar yapılmayacak ve sunucu başka amaçlar için kullanılmayacak ise Standart Configiration seçilerek devam edilmelidir.
Standart olarak seçilmiş olan ayarlar yeterlidir, Windows üzerinde konsol aracılığı ile cihaza ulaşmayacak iseniz “Include Bin Directory in Windows PATH” sekmesinin seçilmesine gerek yoktur. İlerde bir onarım için Mysql sunucuya kolay erişme gibi nedenler ile seçilmesi tavsiye olunur.
Seçili değil ise Modify Security Settings seçeneğini seçerek Mysql sunucunuza sayı ile başlamayan bir şifre belirleyiniz. Anonymous account kesinlikle aktif etmeyiniz.
Execute butonuna basarak yapılmış olan ayarların uygulanmasını sağlayınız. Bu kısımda bir hata alırsanız Mysql sistemini kaldırıp tüm adımları tekrarlamanızı tavsiye ederiz, Mysql in uninstall programcığı ile kaldırdıktan sonra “C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\MySQL “ dizini ve Program File altında bulunan Mysql dizinini manuel olarak kaldırıp tekrar yükleme yapınız.
Vigor ACS SI sisteminin kurulması;
Vigor ACS sisteminden önce yapılması ve kurulması gereken sistemler sorunsuz bir şekilde kuruldu ise Vigor ACS çok kısa bir sürede yüklenerek çalışmaya başlayacaktır.
Kuruluma başlamak için CD içeriğinde bulunan kurulum dosyasını çalıştırınız.
Next diyerek ilerleyiniz.
Mysql kurulumunda herhangi bir değişik alan göstermediniz, ya da CD içeriğinde bulunan Mysql dışında başka herhangi bir Mysql kurulumu yapmadı iseniz yolu değişrmeden Next diyerek ilerleyiniz.
VigorACS sistemi ilk defa kuruluyor ise Rebuild Databases seçeneğini seçerek devam ediniz, eğer güncelleme yapıyor iseniz Ugrade Databases seçeneğini seçiniz bu seçenek herhangi bir sorunda tamir amaçlı yükleme yenilemesi içinde kullanılmaktadır. Databases için rebuild seçilir ise aynı isimde olan DB varsa tüm içeriği silinecektir.
Mysql kurulumu esnasında girdiğiniz şifrenin aynısını eksiksiz ve tam doğru olarak giriniz. Bu kısımda yapılacak bir yanlış sistemin çalışmamasına sebep olacaktır.
Aksi bir durum olmadıkça yükleme klasörünü değiştirmeyiniz. Next diyerek devam edebilirsiniz.
Başlat menüsünde oluşturulacak olan klasörün seçildiği ve yapılandırıldı kısımdır. Özel bir durum yok ise olduğu gibi bırakılmalıdır.
Vigor ACS SI için masa üstünüzde kısa yol oluşturulması için “ Create a Desktop icon “ sekmesin seçiniz. “ Allow VigorACS Access through Windows Firewall “ sekmesini Windows firewall üzerinde gerekli portlara izin verilmesi için kesinlikle seçilmelidir. Her nekadar program otomatik olarak gerekli portlara izin verilmesi için otomatik firewall ayarı yapsa da yükleme sonrası 80,443,3306 portlarına izin verilip verilmediği kontrol edilmelidir.
VigorACS dosya yükleme öncesi yapılan işlemler le alakalı olarak son bir bilgi ekranı gösterecektir, yaptığınız ve seçtiğiniz ayarlar son görünüm ile aynı ise Install diyerek devam ediniz. Bu kısımdan sonrasında Vigor ACS yükleme işlemine başlayacaktır, yükleme süresi bilgisayarınızın hızı ile doğru orantılıdır.
Tüm yükleme işlemleri sorunsuz şekilde bittiğinde sistem kullanılabilir hale gelecektir. Finish diyerek kurulum işlemini sonlandırınız.

Sisteme uç nokta cihazı eklemek için bilinmesi gerekenler;
DrayTek cihazlarını Vigor ACS SI sisteminize entegre etmek için iki farklı yol ve her ikisi içinde kullanılabilecek iki farklı protokol bulunmaktadır. ACSServlet linki ile sisteme dahil edilecek olan uç nokta cihazları kesinlikle kullanıcı adı ve şifresi ile kullanılmalıdır. Kullanıcı adı ve şifresi kullanan cihazlar özel ağlara dahil edilebilirler, UnAuthACSServlet sekmesi ile ile gelen cihazlar ilk önce genel ağa dahil edilecektir elbette şifresiz bir genel ağ tanımlamanız var ise. İstenilir ise genel ağa dahil olan her kullanıcı için genel bir konfigürasyon ayarı ile şifreli başka bir ağa dahil edilmesi sağlanabilir. DrayTek Vigor ACS yazılımı default halinde genel network için uç nokta cihazlarından kullanıcı adının “ acs “ kullanıcı şifresinin “ password “ olarak gönderilmesini bekler.
Örnek Linkler;
HTTP Linkleri;
HTTPS linkleri;
DrayTek Vigor Cihazlarında ACS yapılandırması;
System Maintance >> TR-069 Setting kısmına giriniz,
ACS Server ON : ACS server hem binlerce uç noktaya sahip ISP lere ve 100 lerce uç noktaya sahip büyük holdinglere de hizmet verebilecek yapıdadır. DSL cihazları için ACS serverın bir PVC mi yok sa internet üzerinde bir noktamı olduğunun belirlenmesi için bu kısım kullanılır.
URL : Örnek linkler kısmında görebileceğiniz linklerin ACS IP si için düzenlenmiş halinin yazılması gerekir. IP adresi 88.248.71.20 olan bir ACS Sunucu için link http://88.248.71.20:80/ACSServer/services/ACSServlet şeklindedir.
Username : ACS Server üzerinde bir değişiklik yapılmamış ise standart kurulumda “ acs “ ya da "root" dir.
Password : ACS Server üzerinde bir değişiklik yapılmamış ise standart kurulumda "password" ya da "admin123" dür.
CPE Client : Bu kısım Vigor ACS SI sistemine dahil olan cihazın ACS tarafından yönetilmesi için gerekli olan linkin ACS ye gönderilmesi içindir. Modele göre değişiklik gösterebilir. Bu kısımda dikkat edilmesi gerkeen port numarasıdır, kimi zaman bu port başka bir işlem için kullanılmış olabilir bu durumda hem cihaz hem de Vigor ACS SI tarafında değiştirilmelidir.
Periodic Inform Settings : Enable edilmelidir, uç nokta cihazının Vigor ACS SI tarafından ayarları çekmesi ya da kendi ayarlarını orda belirtilen ayar ile karşılaştırıp farkları alması ya da düzeltmesi için gereken yapıdır. Sürenin fazla kısaltılması gereksiz bant genişliği tüketimi ve DrayTek Vigor ACS SI sisteminin kurulduğu sunucuda gereksiz işlemci ve hafıza tüketimine neden olacaktır. Zamanın çok uzun tutulması ise yapılacak olan merkezi ayarların sistemlere geç entegre olmasına neden olacaktır.






İyi Çalışmalar...



osman kara | bidb - teknik destek | 5415309119